Son yıllarda artan akaryakıt fiyatları karşısında bilinçsiz sürücüler 10 numara motor yağı adı altında üretilen hileli akaryakıtlara yöneliyorlar. Gözünü para hırsı bürüyen bu sürücülerin, mazota göre 10 numara yağ ile yüzde 40-60 oranında avantaj sağlamaları, bu maddeyi daha da yaygınlaştırdı. Bu maddenin ucuz olmasında hem ÖTV'nin dahil edilmemesi hem de içeriğindeki malzemelerin etkisi var.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapılan düzenlemelere rağmen, solvent ve atık yağların akaryakıt olarak kullanımı yasaklanırken, 10 numara yağların yasa dışı yollarla, merdiven altı olarak otobüs terminallerinde üretimi devam ediyor. Ayrıca kırsal fakat merkeze yakın yerlerin yol kenarlarında 16-18 litrelik tenekelerde veya dökme usulüyle satılan bu maddeler, kesme veya inceltme yağı vb. gibi isimler ile faturalanabilirken, PETDER'in raporlarına göre günde 10.000 teneke civarında satış yapan yerler de bulunuyor. 10 numara motor yağları başta atık motor yağları olmak üzere solvent ve kullanılmış yağların karışımıyla oluşuyor.
Bu bileşime bazen atık bitkisel yağlar da karıştırılırken içeriği imalatçıya göre değişiyor. Ortaya çıkan 10 numara yağ isimli maddenin fazla akıcı olmayan bir yapısı bulunurken özellikle solventin düşük ateşleme noktası patlamayı kolaylaştırıyor. Ani tutuşma, yüksek basınçlı yeni nesil yakıt sistemlerinde kontrolsüz yanmaya neden olabiliyor.
Kontrolsüz yanma, motorun emisyon değerlerini yükseltirken enjektörler, yakıt pompasında tıkanmalara yol açıyor. Motorun performansındaki azalma ve emisyon değerleri bir yana 10 numara yağ olarak adlandırılan bu yakıtları kullanan araçların aniden yandığına da tanık olduk. Gözünü para hırsı bürüyen ve kısa vadede kar etmeyi hedefleyen ticari araç sahiplerinin riske attığı otobüslerinin fiyatları ise 400.000 TL ile 1 Milyon TL arasında değişiyor!